Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Gasnet moet kosten verlagen voor consumenten en bedrijven

Laatst geupdate op 24 februari 2017
Gasnet moet kosten verlagen voor consumenten en bedrijven

De kosten welke de Gasunie Transport Services (GTS) mag rekenen wordt tussen dit jaar en 2021 fors verlaagd. De kosten welke worden gevraagd voor het landelijk transportnet moet met maar liefst 200 miljoen naar beneden gaan. Dit heeft de ACM met het dochterbedrijf van Gasunie besproken.

Om de hoogte van de tarieven te bepalen had de ACM een onderzoek gestart waarbij de kostenefficiëntie  van GTS werd vergeleken met andere Europese gastransportbedrijven. In dit onderzoek kwam naar voren dat GTS minder efficiënt was als de meeste Europese collega’s. Bij de onderhandelingen over de nieuwe prijzen was is dit onderzoek dan ook zeker meegenomen.

Lagere transportkosten tot en met 2021

Het aankomende jaar zullen consumenten en bedrijven nog niets merken van de nieuw afgesproken prijzen. Vanaf 2017 zal de GTS ongeveer 100 miljoen minder inkomsten krijgen. In de daarop volgende jaren tot en met 2021 zal er nog eens 100 miljoen minder inkomsten zijn voor GTS. Hiermee zullen de inkomsten van 1 miljard naar ongeveer 800 miljoen gaan.

De nieuwe transportkosten zullen gelding zijn vanaf 1 juli 2017. Tot die tijd zullen dan ook de transportkosten gelden van 2016.

Wat zijn transportkosten precies?

Transportkosten oftewel netwerkkosten betaal je jaarlijks aan je energieleverancier voor het transport en onderhoud aan het netwerk. Jouw energieleverancier betaald deze kosten weer door aan de juiste beheerder.  Deze transportkosten bestaat voor een deel uit het transporteren van gas en voor deel uit het transporteren van stroom. De prijsafspraak welke nu is gemaakt gaat om de transportkosten van gas. Nadat afgelopen jaren de netwerkkosten nog omhoog gingen, mogen we er dus vanuit gaan dat onze transportkosten voor gas de aankomende jaren zullen dalen met ongeveer 20%.

 

Onze experts schreven ook deze relevante berichten
Eerder kondigde we al aan dat de transportkosten op gas flink zouden gaan dalen in 2017. Toch lijkt het erop dat energiebedrijven dit voordeel in eigen zak steken. Inplaats om de prijzen te laten zakken zijn de prijzen juist gestegen en is het bedra