Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Beste moment om over te stappen van energieleverancier

Laatst geupdate op 10 november 2016

Je wilt overstappen van energieleverancier, maar wat is nou het beste moment? Je wilt niet vast zitten aan die opzegvergoedingen en zeker niet zonder energie komen te zitten. Hieronder leggen wij alles uit over overstappen energie en alles wat hierbij komt kijken.

Wat moet ik doen om over te stappen?

Overstappen van energieleverancier is echt een fluitje van een cent en iedereen kan het! Binnen een paar minuten kan jij al overstappen en dan regelt je nieuwe energieleverancier de gehele overstap. De 14 daarop volgende dagen zijn je bedenktijd. Hierin kan je nog kosteloos je nieuwe energiecontract opzeggen. Deze tijd is in het leven geroepen om consumenten te beschermen welke bijvoorbeeld een energiecontract afsluiten, maar hier achteraf misleid zijn of toch een verkeerde inschatting hebben gedaan. Hierna zal de energieleverancier de gehele overstap regelen.

Afloopdatum contract

Te vroeg over stappen is eigenlijk nooit aan te raden, omdat energieleveranciers altijd er op rekenen dat je als klant je volledige looptijd uitdient. Hierop zijn dan ook vaak de (welkomst)kortingen berekend en daarom zitten er bij te vroeg overstappen wel wat haken en ogen.

Sommige energieleverancier vergoeden deze opzegvergoeding, maar de actie wordt vrijwel nooit vergoed. Bereken daarom goed of het wel al de moeite waard is om over te stappen.

Hoelang van tevoren overstappen?

De beste overstaptijd is zes weken voor het verlopen van je energiecontract. Je hebt als consument namelijk het recht op 2 weken bedenktijd en de nieuwe energieleverancier heeft 4 weken de tijd nodig om de overstap te regelen. Vaak kan het ook wel eerder, omdat energieleveranciers de overstap dan pas later doorvoeren zodat jij niet aan een opzegvergoeding vast komt te zitten. In de meeste gevallen hanteren energieleveranciers een maximum van 3 tot 6 maanden voor de verloop datum van je oude energiecontract.

Tijd van het jaar

Het voorschotbedrag (of termijnbedrag) is een bedrag wat je maandelijks betaald aan je energieleverancier waardoor je het gehele jaar hetzelfde bedrag betaald. Dit is natuurlijk wel zo prettig, maar kan wel problemen veroorzaken bij het overstappen. Over het algemeen geldt dat de zomermaanden de goedkope energie maanden zijn en de wintermaanden de duurste. Stap je dus over na de wintermaanden, dan is het mogelijk dat je nog flink bij moet betalen.

Uiteindelijk maakt dit niet zoveel uit, want je betaald de kosten voor je verbruik. Maar omdat er rekening word gehouden dat je in de wintermaanden wat minder betaald dan je werkelijke verbruik en in de zomer wat meer betaald, heb je op het overstap moment wel een verschil.

Het beste overstapmoment

Het belangrijkste is dat het je geen geld kost wanneer je gaat overstappen. Let er dus goed op dat je looptijd van je contract afgelopen is op het moment dat je overstapt. Hierdoor bespaar je de opzegvergoedingen en dat je de (welkomst)korting moet betalen. Daarbij kan het handig zijn om na of in de wintermaanden over te stappen. Hierdoor hoef je bij het vertrek van je energieleverancier geen extra kosten te betalen welke voort is gekomen uit je werkelijke verbruik en het termijnbedrag wat je hebt betaald.

Tags: , ,
Onze experts schreven ook deze relevante berichten
Bijna de helft van de consumenten neemt de energierekening door en is steeds bewuster hoeveel er bespaart kan worden als het overstapt van energieleverancier. Dit blijkt uit de Energiemonitor van de ACM. Steeds meer consumenten Oriënteren en stappe
In een eerder bericht lieten wij al weten dat de energieprijzen in 2017 omhoog gingen, maar Essent zal juist de energieprijzen in 2017 verlagen. Doordat Essent op het juiste moment hun gas en stroom heeft ingekocht, kunnen zij ook volgen jaar scherpe
Als je gaat overstappen van energieleverancier dan kan je daar een flinke welkomstpremie bij krijgen. De welkomstkorting is niets minder dan een mooie energie aanbieding. Als nieuwe klant ben je namelijk goud waard voor een energieleverancier en daa
Nog nooit zijn er zoveel consumenten overgestapt van energieleverancier volgens de ACM. In de afgelopen 12 maanden is maar liefst 17% van de consumenten overgestapt van energieleverancier. Zelfs 64% van deze consumenten is al vaker dan twee keer ov