Onafhankelijk & snel energie vergelijken

10 tips voor een lagere energierekening

Laatst geupdate op 19 februari 2018
10 tips voor een lagere energierekening

De wintertijd brengt vanzelfsprekend veel kou met zich mee, de temperaturen kunnen zomaar dalen tot onder het vriespunt. Extra warme kleding helpt altijd een handje, maar er zijn ook andere manieren waarop jij flink wat geld kan besparen op de energierekening. Bekijk hieronder tien tips om de rekening zo laag als mogelijk te houden:

Tip 1: Geen verwarming nodig tijdens het slapen

Als jij van plan bent om over een klein uurtje het bed in te duiken, dan is het verstandig om de verwarming alvast uit te doen. Er gaan geruchten dat de kosten veel hoger zijn als jij in de ochtend weer het hele huis moet gaan verwarmen, maar dat is een fabeltje. Tijdens het slapen hoeft de kachel geen overuren te draaien.

Tip 2: Onderhoud is belangrijk

Dat onderhoud erg belangrijk is hoeven wij natuurlijk niet te vermelden, dat is algemeen bekend. Het kan namelijk ook een groot verschil maken op jouw energierekening. Isolatie maakt al een wereld van verschil, maar ook een verouderde cv-ketel vervangen is de moeite waard. Nieuwe producten zijn vaak zuiniger, dat geldt ook voor witgoed en televisies. Controleer wel in de winkel even de energielabels of vraag het één van de verkoopmedewerkers.

Tip 3: Lampen vervangen

Gloeilampen zijn een no-go en zijn gelukkig ook niet langer meer verkrijgbaar in ons land. Toch zijn er nog relatief veel consumenten die deze gloeilampen nog dagelijks gebruiken. Wij raden aan om deze zo snel als mogelijk te vervangen voor veel zuinigere ledlampen of spaarlampen. Geloof het of niet, maar dit scheelt al snel ruim tachtig procent aan energie in vergelijking met de gloeilamp.

Tip 4: Gordijnen weghalen bij de verwarming

Probeer gordijnen nooit voor de verwarming te laten hangen, dit is wel echt een aandachtspuntje. De ruimte tussen het raam en de verwarming zal zeer aangenaam zijn, maar jij wilt dat deze temperatuur de gehele kamer bereikt. Hang daarom geen gordijnen voor de verwarming, dit is toch erg zonde van het geld?

Tip 5: Ventileren

Koude lucht binnenlaten om ervoor te zorgen dat het warmer zal worden, dat klinkt natuurlijk zeer onlogisch. Het is wel waar, want goede ventilatie kan het verschil maken. Droge buitenlucht zal namelijk een stuk sneller warmer worden en dat scheelt weer op de rekening.

Tip 6: Stekker uit het stopcontact

Tegenwoordig hebben wij allemaal ontzettend veel elektrische apparaten in huis. Dat is niet zo gek, want wij gaan allemaal mee met de tijd. Let wel goed op, want de stekker hoeft niet eeuwig in het stopcontact te blijven zitten. Veel opladers zullen energie blijven verbruiken, ook als het apparaat al voor de volledige honderd procent is opgeladen. Haal daarom altijd de stekker uit het stopcontact en probeer apparatuur niet in nacht op te laden.

Tip 7: Apparatuur uitzetten

In elk huishouden zijn veel verschillende apparaten te vinden, zoals een televisie, een computer, een playstation en ga zo nog maar even door. Deze apparatuur staat meestal op stand-by, maar ook dit is niet zo zuinig als jij zou denken. Zet deze apparaten gewoon helemaal uit, alleen dan ben jij er zeker van dat er geen onnodige energie verbruikt zal worden.

Tip 8: Lichte muren

Heb jij thuis veel lichte muren, dan ben je goed bezig. Donkere ruimtes zorgen ervoor dat sneller de lichten aan zal gaan doen. Lichtere ruimtes zijn daardoor een stuk zuiniger, want deze kleuren zullen namelijk licht reflecteren.

Tip 9: Volle wasmachine

Wasmachines zijn echte energiezuigers, maar wat zouden wij zonder moeten? Het is slimmer om op een lagere temperatuur te wassen. Kies voortaan voor dertig graden in plaats van zestig graden. Dit zal op jaarbasis al enkele tientjes schelen. Was ook niet onnodig en probeer de wasmachine zo vol als mogelijk te krijgen. Nog een kleine tip, kies voor een waslijn en laat de dure wasdroger links liggen.

Tip 10: Energiemeters

Zelfs al jij de negende bovenstaande tips opvolgd, dan is er nog één manier om geld te besparen op de energierekening. Energiemeters kunnen een uitkomst bieden. Deze meters zullen duidelijk aangeven welke apparaten het meeste energie verbruiken. Met deze kennis kan jij alsnog een flink geldbedrag besparen.

Tags: ,
Onze experts schreven ook deze relevante berichten
Eerder berichten wij al over dat de ACM energieleverancier gaat controleren op de duidelijkheid van hen energierekening. Vanaf 1 juli 2017 moesten al deze energieleveranciers voldoen aan de nieuwe richtlijnen en nu blijft slechts 16 van de 40 energie
Grote kans dat de verwarming weer aan moeten en opeens hoor je het bekkende geluid "Tik, tik, tik". Grote kans dat je cv-installatie vol met lucht zit! Los van het vervelende geluid kan je er ook nog eens een hoop energie mee besparen. Je verwarming
60% van de consumenten vind dat de energierekening nog steeds niet duidelijk genoeg is. Door onduidelijk informatie vinden veel consumenten het moeilijk om de informatie te vergelijken met ander aanbod. Dit blijkt uit onderzoek van de ACM welke zij t
Voor huishoudens wordt het makkelijker om te beoordelen hoe zuinig huishoudelijke apparaten zijn. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben nieuwe afspraken gemaakt over het energielabel voor huishoudelijke apparaten. De huidige categori