Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Consumenten hebben recht op duidelijke energierekening

Laatst geupdate op 16 november 2017
Consumenten hebben recht op duidelijke energierekening

Eerder berichten wij al over dat de ACM energieleverancier gaat controleren op de duidelijkheid van hen energierekening. Vanaf 1 juli 2017 moesten al deze energieleveranciers voldoen aan de nieuwe richtlijnen en nu blijft slechts 16 van de 40 energieleveranciers hieraan te voldoen.

Begrijpelijke energierekening staat voorop

De ACM stelde eerder al vast dat de begrijpbaarheid van de energierekening een stuk beter kan. Daarnaast moet hij voor consumenten een stuk beter te controleren zijn. Iedereen moet zelf op een gemakkelijke manier zijn of haar energierekening moeten kunnen begrijpen en controleren.

Belangrijke onderdelen zijn dat prijzen welke tussentijds wijzigen apart vermeld staan op de nieuwe facturen. In de oude energierekening werd vaak een gemiddelde prijs gehanteerd waardoor het voor consumenten onoverzichtelijk werd. Daarbij moeten alle eenheden gelijkgetrokken worden. Denk hierbij aan alle prijzen per jaar, maand of dag communiceren.

Resultaat van het onderzoek

De ACM heeft bij het onderzoek niet naar de inhoud van de factuur gekeken, maar alleen naar de duidelijkheid hiervan. Van de 40 energiebedrijven bleek slechts 16 bedrijven te voldoen aan de nieuwe richtlijnen. 21 bedrijven moeten nog enkele punten verbeteren en 3 bedrijven presteren zo slecht dat de ACM is overgaan tot een dwangsom.

Belangrijke punten om je energierekening op te controleren

Je energierekening controleren is belangrijk en slechts 50% van de consumenten doet dit. Voor degene welke dit nog niet doen hebben wij een korte checklist waar je op moet letten.

Onze experts schreven ook deze relevante berichten
De wintertijd brengt vanzelfsprekend veel kou met zich mee, de temperaturen kunnen zomaar dalen tot onder het vriespunt. Extra warme kleding helpt altijd een handje, maar er zijn ook andere manieren waarop jij flink wat geld kan besparen op de energi
60% van de consumenten vind dat de energierekening nog steeds niet duidelijk genoeg is. Door onduidelijk informatie vinden veel consumenten het moeilijk om de informatie te vergelijken met ander aanbod. Dit blijkt uit onderzoek van de ACM welke zij t
Op de energierekening staat ongelofelijk veel informatie en het is dan ook niet zo raar dat veel consumenten door de bomen het bos niet meer zien. Een logische vervolgstap is om hem naast je neer te leggen en er vooral niet meer naar te kijken. Maa