Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Energiekosten blok- en stadsverwarming omhoog in 2017

Laatst geupdate op 13 april 2017

Consumenten welke gebruik maken van blok- en stadsverwarming zullen in 2017 gemiddeld 24 euro meer kwijt zijn dan in 2016 aan hun energiekosten. Dat maat de ACM via een bericht op hun site bekend.

In Nederland maken op dit moment zo een half miljoen huishoudens gebruik van blok- en stadsverwarming. Met een gemiddeld verbruik van 35GJ zijn hiervoor de kosten aankomend jaar ongeveer 1093 euro per jaar. Dit is berekend door de ACM doormiddel van de warmtewet.

Gaskosten bepalen de kosten voor blok- en stadsverwarming

De kosten van blok- en stadsverwarming staan gekoppeld aan de gasprijzen 2017. Stijgen de kosten van het gas dan stijgen de kosten van blok- en stadsverwarming mee en visa versa. Doordat de transportkosten aankomend jaar een stuk omhoog gaat, zullen deze kosten ook doorberekend moeten worden aan blok- en stadsverwarming verbruikers.

Wat is de warmtewet precies?

Sinds 2014 kennen wij in Nederland een Warmtewet. De Warmtewet is voor blok- en stadsverwarming verbruikers komen tot een verbruik van 1000 Kilowatt. Omdat deze groep, maar uit een leverancier kan kiezen en dus niet kunnen overstappen zouden zij nooit kunnen besparen om hun gaskosten. De Warmteweet zorgt voor extra bescherming voor deze doelgroep. Zo word er jaarlijks bepaald wat de maximale tarieven mogen zijn, maar bijvoorbeeld ook wat de vergoedingen zijn bij een storting.

Onze experts schreven ook deze relevante berichten