Onafhankelijk & snel energie vergelijken

In 2021 meer gas uit het buitenland dan uit eigen bodem

Laatst geupdate op 5 september 2017
In 2021 meer gas uit het buitenland dan uit eigen bodem

Veel sneller als verwacht zullen we meer gas uit het buitenland halen dan wij zelf opwekken. Waarbij veel prognoses van 2030 uit gingen blijkt uit een onderzoek van TNO dat we in 2021 al meer gas uit het buitenland moeten importeren dan we zelf opwekken.

Sinds de jaren zestig weten wij al zelfvoorzienend te zijn als het gaat om aardgas. Dit heeft de Nederlandse economie al sinds die tijd zo een 300 miljard opgeleverd, maar sinds de problemen in Groningen in 2012 zijn hier drastische veranderingen in gekomen. Inmiddels is de productie van aardgas al meer dan gehalveerd en als het zo doorgaat zullen we binnen zes jaar importafhankelijk zijn. Dit komt mede ook doordat we dit gat niet kunnen opvangen doormiddel van duurzame energie

Gas importeren geeft problemen met zich mee

Het importeren van gas lijkt niet zo moeilijk. We kopen gas uit het buitenland en laten dit in ons netwerk rondgaan. Helaas werkt dit niet zo gemakkelijk aangezien de internationale markt allemaal werkt op hoogcalorisch gas. Aangezien alle huishoudens in Nederland op laagcalorisch gas werken zal hiervoor nog een hoop aanpassingen vragen.

Nederland zal daarom belangrijk besluiten moeten nemen om of het gas aan te mengen zodat het bij alle huishoudens werkt. Of alle installaties van de huishoudens om te bouwen. In beide gevallen vraagt die om een flinke investering en is het een hoop werk.

Gas transporteren geen probleem

Gas transporteren naar ons land zal geen enkel probleem moeten opleveren. Natuurlijk kan dit doormiddel van pijpleidingen, maar een andere mogelijkheid is om schepen vloeibar gas te laten verschepen.  Waar vandaan we het gas willen importeren is wel een goede vraag. Zo is gasland Rusland natuurlijk al jaren een partner waar wij ons gas inkopen. Maar de overheid probeert juist de afhankelijkheid van Russisch gas verminderen. Daarom lijken Noorwegen en Engeland voor nu de beste opties om te onderzoeken.

Onze experts schreven ook deze relevante berichten
Eerder kondigde we al aan dat de transportkosten op gas flink zouden gaan dalen in 2017. Toch lijkt het erop dat energiebedrijven dit voordeel in eigen zak steken. Inplaats om de prijzen te laten zakken zijn de prijzen juist gestegen en is het bedra