Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Uitbreiding taken netbeheerders zorgt voor hogere energierekening

Laatst geupdate op 17 januari 2017
Uitbreiding taken netbeheerders zorgt voor hogere energierekening

Wanneer het takenpakket van netbeheerders als Stedin, Alliander en Enexis niet zorgvulder wordt afgebakend, is de kans groot dat we te maken gaan krijgen met forse prijsstijgingen. De Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) en de Consumentenbond hebben dit laten weten aan de Tweede Kamercommissie van Economische Zaken via een brief.

Takenpakket Netbeheerder moet duidelijker worden

In de Wet VET staan onder meer de taakafbakening van netbeheerders en netwerkbedrijven. Zij zijn verantwoordelijk voor het transporteren van energie en het aansluiten van gebruikers op gas en elektra. Omdat de bedrijven allemaal hun eigen regio bezitten kennen zij geen concurrentie en hebben al deze bedrijven dus een monopolie.

Vandaag zitten de tweede kamere en diverse partijen uit de energiesector bij elkaar om te overleggen over deze rolverdeling. Netbeheerder willen namelijk meer aanvullende diensten aanbieden zoals het plaatsen van laadpalen, energieopslagsystemen en het aanbieden van energie besparingsadvies. Gevreesd word dat deze extra diensten zullen leiden tot hogere netbeheerkosten waardoor de energierekening verder op zal lopen.

De VEMW en Consumentenbond vinden het dan ook belangrijk dat er vertegenwoordigers vanuit de consumenten bij dit soort gesprekken aanwezig zijn.

Toekomst zonder monopolisten

Voor de betrouwbaarheid en kosten zal er openheid in de markt moeten komen. Consumenten en bedrijven moeten keuzevrijheid hebben waardoor de betrouwbaarheid en kosten naar een beter niveau gaan. Een gezonde markt welke wordt gedragen door concurrentie moet ervoor zorgen dat er meer ontwikkeling komt in de markt. Dit zou ook een oplossing bieden in de innovatie voor duurzame energie.

Onze experts schreven ook deze relevante berichten
Als je de algemene voorwaarde van je energieleverancier opent dan zal je al gauw tegen een hoop onbegrijpelijke text aanlopen. Vanaf 1 april zullen de algemene voorwaarde voor levering van stroom en gas bij energieleveranciers aangepast zijn. Hierdoo