Onafhankelijk & snel energie vergelijken

5 Tips om energie te besparen bij het verwarmen van je huis

Laatst geupdate op 17 december 2020
5 Tips om energie te besparen bij het verwarmen van je huis

De koude dagen staan voor de deur en de verwarming zal weer langzaam aangaan. Een groot deel van onze energierekening bestaat dan ook uit de kosten om het huis te verwarmen. Heb jij de thermostaat of misschien wel slimme thermostaat al eens bekeken? Daarom bespreken we graag enkele tips om jou huis “slim” te verwarmen.

Thermostaat op 15 graden wanneer je slaapt of weg bent

Zet de thermostaat op 15 graden als je er niet thuis bent of gaat slapen. Aangezien je niet aanwezig bent hoeft het lang niet zo warm te zijn. Door de verwarming op 15 graden te laten koelt het niet teveel af en hoef je niet veel bij te verwarmen om het op een goede temperatuur te krijgen. Bij vloerverwarming ligt dit niet op 15, maar 17 a 18 graden. Het verwarmen duurt namelijk een stuk langer vanuit de vloer. Als je alleen ’s nachts de thermostaat op 15 graden zet dan bespaart je dit 80 euro per jaar. Als je dit ook dit wanneer je niet thuis bent dan bespaar je nog eens 140 euro extra per jaar.

Verwarm alleen verblijven waar je actief bent

Het grootste deel van onze dag zijn we actief in onze woonkamer en/of keuken. Toch verwarmen veel consumenten nog een heel groot gedeelte van hun huis. Gewoon omdat het lekker warm is. Maar door alleen de ruimte(s) te verwarmen waar het nodig is bespaar je al gauw 200 euro per jaar!

Graadje lager alsjeblieft!

De huiskamertemperatuur is voor de een rond de 23 graden lekker en voor de ander is dit veel te warm. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld onze huiskamertemperatuur het liefst op 21 a 22 graden hebben staan. Maar wist je dat 19 graden vaak warm genoeg is! Elke graad dat je verwarming lager staat bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Zet je jouw verwarming dus 2 graden lager dan bespaar je al gauw 150 euro per jaar.

Slaapkamer verwarming uit

Er gaat eigenlijk ook niks boven een lekker koude slaapkamer waar je heerlijk onder je deken warm word. Slapen in de kou kent vele voordelen voor je gezondheid, maar ook voor je energierekening. Laat de verwarming uit op je slaapkamer en je bespaart 50 euro per jaar.

Niks gaat boven een warme trui, sloffen en een heerlijke deken

Heb jij je dochter al kunnen overtuigen om te denken aan energie besparen? Vaak zijn het tienerdochter(s) welke de verwarming op 23 graden zetten. Een trui zit toch niet lekker en die lelijke sloffen doe ik zeker niet aan! Overtuig haar en natuurlijk alle familieleden om te besparen om de energiekosten. Ga desnoods met de besparingen aan het eind van het jaar uiteten of koop wat leuks met ze alle. Laat zo zien aan de nieuwe generatie wat het wel niet kan opleveren om zuinig met energie om te gaan.

Tags: , ,
Onze experts schreven ook deze relevante berichten
De wintertijd brengt vanzelfsprekend veel kou met zich mee, de temperaturen kunnen zomaar dalen tot onder het vriespunt. Extra warme kleding helpt altijd een handje, maar er zijn ook andere manieren waarop jij flink wat geld kan besparen op de energi
Grote kans dat de verwarming weer aan moeten en opeens hoor je het bekkende geluid "Tik, tik, tik". Grote kans dat je cv-installatie vol met lucht zit! Los van het vervelende geluid kan je er ook nog eens een hoop energie mee besparen. Je verwarming
Voor huishoudens wordt het makkelijker om te beoordelen hoe zuinig huishoudelijke apparaten zijn. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben nieuwe afspraken gemaakt over het energielabel voor huishoudelijke apparaten. De huidige categori
De overheidscampagne om huiseigenaren hun woning te verduurzamen lijkt zijn vruchten af te werpen. Op dit moment hebben in vijf maanden tijd al meer dan 10.000 huiseigenaren een subsidie aangevraagd voor woningisolatie. Als je twee of meer isolatiema