Onafhankelijk & snel energie vergelijken

De gezellige decembermaand en de kosten van je kerstverlichting

Laatst geupdate op 24 oktober 2017
De gezellige decembermaand en de kosten van je kerstverlichting

De kerstverlichting mag natuurlijk niet ontbreken in de decembermaand. Ondanks Sinterklaas nog maar net in het land is, versieren we onze tuinen met de leukste lichtcreaties.  De twinkelde lichtjes in de tuinen maken de donkere dagen een stuk aangenamer en geven ons het echte december gevoel. Maar wat kost de kerstverlichting nou eigenlijk?

Kerstverlichting LED of gloeilamp?

Veel mensen gebruiken al jaren dezelfde kerstverlichting, want waarom zou je nieuwe kopen zolang de oude het nog doen? De kerstverlichting met gloeilamp is dan ook nog steeds niet weg te denken uit het straatbeeld. Toch blijkt uit onderzoek dat overstappen naar kerstverlichting met led-lampjes een stuk voordeliger is. Led-lampjes verbruiken maar liefst 85% minder stroom als gloeilampen wat een hoop stroom zal besparen. Naast het geld wat het je zal besparen is het voor het milieu nog veel belangrijker. Bekijk hieronder het overzicht wat kerstverlichting verbruik met gloeilampjes of led-lampen.

Kerstverlichting Vermogen gloeilampjes Vermogen led-lampjes
Snoerverlichting (kerstboomlampjes) tien lampjes 10 – 20 watt 1 – 2 watt
Snoerverlichting (kerstboomlampjes) honderd lampjes 10 – 50 watt 0,6 – 6 watt
Knipperlampjes 10 – 20 watt 0,6 – 7,5 watt
Gordijnverlichting honderd lampjes 10 – 40 watt 5 watt
Lichtslang 16 watt per meter 2 – 5 watt per meter
Lichtslang rendier of kerstman 70 – 250 watt 5 – 65 watt
Kerststerlamp, lamp in kunststof kerstman of sneeuwpop 25 watt 7 watt

Bron: Milieucentraal

Kosten kerstverlichting

Natuurlijk zijn de kosten van je kerstverlichting moeilijk in te schatten, omdat iedereen andere soorten kerstverlichting heeft hangen. Daarbij is de tijd dat de lampjes aanstaan belangrijk en natuurlijk ook de hoeveelheid. Hieronder geven wij een aantal standaard voorbeelden van kosten als we de kerstverlichting 32 dagen laten hangen en gemiddeld 6 uur per dag brand.

Kosten kerstverlichting kerstboom

De kerstboom heeft vrijwel iedereen staan en daar horen natuurlijk lampjes in. Wij hanteren een kerstboom van een gemiddelde lengte van 1,80 meter met daarin 300 lampjes. Bij een kerstboom met gloeilampjes erin zal dit neerkomen op een verbruik van 17,28 kWh * €0,1900  per kWh = €3,28. Voor een kerstboom met led-verlichting zal dit neerkomen op 1,9kWh * €0,1900 per kWh = €0,36.

Kosten kerstverlichting buiten

Vele zullen hun tuin rijkelijke versieren met kerstverlichting en zullen niet op een paar honderd lampjes meer of minder kijken. Omdat het voor buitenverlichting ontzettend uiteen kan lopen qua kosten hebben we hieronder de kosten per onderdeel zodat je zelf een schatting kan maken hoeveel je kwijt bent per onderdeel. Hierbij geldt net zoals hierboven dat dit de kosten zijn voor 32 dagen met een gemiddelde brandtijd van 6 uur per dag.

Kerstverlichting Kosten gloeilampjes Kosten led-lampjes
Lichtslang per meter €0,58  €0,13
Gordijnverlichting honderd buitenlampjes €0,91  €0,18
Lichtslang rendier of kerstman €5,84  €1,28
Kerstlamp van kunststof bijv. kerstman of sneeuwpop €0,91  €0,26

 

Als we de kosten bekijken dan valt het reuze mee om onze kerstverlichting te laten branden. Voor de kerstboom, wat kerstverlichting binnen- en buiten is een huishouden ongeveer €2,50 kwijt. Tenzij je nog gebruik maakt van de ouderwetse gloeilamp dan kan dit oplopen tot €12,-.

Twijfel je of je nieuwe kerstlampjes gaat aanschaffen of liggen die ouderwetse gloeilampen er al veel te lan. Dan raden wij aan om over te stappen naar LED verlichting. Binnen enkele jaren kan je de aanschafkosten al terugverdienen en lever je bij aan een zo groen mogelijke toekomst.

Tags: , ,
Onze experts schreven ook deze relevante berichten
Bijna de helft van de consumenten neemt de energierekening door en is steeds bewuster hoeveel er bespaart kan worden als het overstapt van energieleverancier. Dit blijkt uit de Energiemonitor van de ACM. Steeds meer consumenten Oriënteren en stappe
Als je gaat overstappen van energieleverancier dan kan je daar een flinke welkomstpremie bij krijgen. De welkomstkorting is niets minder dan een mooie energie aanbieding. Als nieuwe klant ben je namelijk goud waard voor een energieleverancier en daa
Voor het eerst sinds lange tijd zullen we als huishoudens rekening moeten gaan houden met een prijsstijging op onze energierekening. De grootste boosdoener van de stijging van de energieprijzen 2017 zal de gasprijs zijn, zo blijkt uit de variabele
Elk half jaar worden de variabele energietarieven aangepast. Dit keer zijn de prijzen nog verder gedaald als de prijsdaling van het afgelopen jaar. Gemiddeld kan een huishouden 75 euro per jaar extra besparen op contracten met variabele tarieven. Ho