Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Wat kunnen we verwachten van de energieprijzen in 2017?

Laatst geupdate op 31 maart 2017

Voor het eerst sinds lange tijd zullen we als huishoudens rekening moeten gaan houden met een prijsstijging op onze energierekening. De grootste boosdoener van de stijging van de energieprijzen 2017 zal de gasprijs zijn, zo blijkt uit de variabele energieprijzen van energieleverancier Delta.

Eerst prijsstijging sinds 2014

Voor het eerst sinds 2014 zullen de energieprijzen weer gaan stijgen en dit terwijl we de afgelopen jaren vooral hebben mogen profiteren van dalingen. Vooral consumenten welke in het bezit waren van een variabele contract hebben hierdoor een hoop kunnen besparen. Voor een gemiddeld huishouden betaalde we in 2014 gemiddeld €200,- meer als we nu zouden betalen.

Energieleverancier Delta is de eerst energieleverancier welke de variabele energieprijzen van 2017 heeft bekend gemaakt. Hieruit blijkt dat consumenten met een variabel contract €18,- per jaar meer zullen gaan betalen.

Energiebelastingen belangrijke rol in 2017

Afgelopen jaar steeg de belasting op gas met zo een 31,7% wat ervoor zorgde dat de gasprijzen iets hoger uitvielen dan het jaar daarvoor. Nu de verwachting is dat de kalen gas en stroom prijzen al gaan stijgen is het nog belangrijker wat de energiebelasting zal gaan doen. Bij iedere stijging van de energiebelasting zullen we dat gaan merken in onze portemonnee. Op Prinsjesdag is er niet gesproken over de energiebelasting en is het dus nog maar de vraag wat er gaat gebeuren. Hiervoor zullen we geduld moeten bewaren tot waarschijnlijk eind december.

Wel zal in 2017 de ‘opslag duurzame energie’ flink omhoog gaan. We zullen volgend jaar ongeveer 16 euro op jaarbasis meer voor gaan betalen. Een voordeel is dat deze kosten zijn bedoelt om weer te investeren in duurzame energie projecten waardoor Nederland in 2020 kan voldoet aan de 14% duurzaamheidsregeling van Europa.

Netbeheerkosten in 2017 omhoog

De definitieve netbeheerkosten zullen pas eind december bekend worden, maar naar alle verwachting zal deze ook gaan stijgen. Netbeheerders hebben hun maximumtarieven moeten indienen bij de ACM en daaruit blijkt dat de netbeheerkosten gemiddeld 15 euro per jaar omhoog gaan. De ACM zal aan de hand van deze voorstellen bepalen wat de maximum netbeheerkosten zullen zijn voor 2017.

Vaste energiecontracten belangrijker in 2017

Doordat de variabele energieprijzen zullen gaan stijgen bij de grote energieleverancier zal dit waarschijnlijk ook gaan gebeuren bij de vaste energiecontracten. Het lijkt erop dat er dan ook een einde komt aan de voordelen van een variabel energiecontract en de voordelen van een vast energiecontract als maar groter worden. Consumenten welke dit jaar nog overstappen profiteren nog van de vaste energieprijzen van dit jaar en hebben dan ook nog niks met de prijsstijgingen van volgend jaar te maken. Daarbij liggen de welkomstkortingen dit jaar gemiddelde op 200 a 250 euro bij 1-jarige energiecontracten wat het extra voordelig maakt.

Energieprijzen 2017 vergelijken

Omdat de vaste energiecontract een belangrijkere rol zullen gaan spelen in 2017 is het vergelijken van de energieprijzen nog belangrijker. De beste energieleverancier om naar over te stappen kan dan ook maandelijks verschillen. Dit komt omdat de vaste contract vaak maandelijks worden aangepast. Wij raden dan ook aan om in 2017 goed te kijken naar de vaste leveringskosten welke energieleveranciers aanbieden en de korting.

Tags: , , , , ,
Onze experts schreven ook deze relevante berichten
Bijna de helft van de consumenten neemt de energierekening door en is steeds bewuster hoeveel er bespaart kan worden als het overstapt van energieleverancier. Dit blijkt uit de Energiemonitor van de ACM. Steeds meer consumenten Oriënteren en stappe
Langzaam kruipen we weer richting het einde van het jaar en dat betekend dat we vooruit kijken naar het nieuwe jaar. Voor de energieprijzen 2018 betekend dit dat we kijken naar de verwachten kosten van volgend jaar. Gaan we meer betalen of juist mind
Elke maand komen energieleverancier met de beste energie aanbiedingen en zo natuurlijk ook deze maand. Elke maand zullen wij in een blogpost kort de nieuwste en beste energie aanbiedingen toelichten die er die maand actief zijn. Hierbij de eerste edi
In een eerder bericht lieten wij al weten dat de energieprijzen in 2017 omhoog gingen, maar Essent zal juist de energieprijzen in 2017 verlagen. Doordat Essent op het juiste moment hun gas en stroom heeft ingekocht, kunnen zij ook volgen jaar scherpe