Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Thuis werken en je energiekosten: Krijg inzicht en bespaar

Laatst geupdate op 16 november 2020
Thuis werken en je energiekosten: Krijg inzicht en bespaar

Tegenwoordig werken we allemaal steeds meer thuis. Een logische vraag is wat gebeurt er tijdens het thuiswerken met je energiekosten? Je maakt natuurlijk meer gebruik van je laptop of computer, maar heb je ook nagedacht over bijvoorbeeld extra kosten om je huis te verwarmen? Thuis werken brengt extra energiekosten met zich mee en daarom schrijven wij hier over alles wat je moet weten.

Kost thuis werken voor extra energiekosten?

De meeste mensen die thuis werken zullen extra energiekosten maken. Logisch, want je moet bijvoorbeeld je laptop aan het stroom hangen of gebruik maken van je computer. Maar er zullen ook andere kosten zijn waar je niet direct bij stilstaat. Hieronder sommen we de extra kosten op die je maakt als je extra gaat thuiswerken.

Energieverbruik laptop of computer

Je werk doe je waarschijnlijk op de computer of laptop en dat betekend dat je minimaal 8 uur per dag deze aan hebt staan. Een computer verbruikt ongeveer 200 watt per uur en een laptop rond de 65 watt per uur. Dit betekend dat je bij een computer moet rekening houden met 1600 watt per dag en een laptop 800 watt per dag. Omgerekend betekend dit dat je per dag voor een computer 1,6 kWh * €0,22 = €0,35 en laptop 0,52 kWh * €0,22 = €0,11 betaald.

Per maand betaal je ongeveer €7 voor je computer en €2,20 voor je laptop aan energiekosten.

Energieverbruik verwarming

Als je thuis gaat werken dan wil je er natuurlijk ook warm bij zitten. Een warme trui is vaak voldoende, maar in de koude maanden is de verwarming absoluut noodzakelijk. In de winter- en herfstmaanden zullen de kosten voor het gas dus aanzienlijk toenemen. Uit onderzoek blijkt dat dit ongeveer 9,3% hoger ligt als niet thuiswerkers.

Dit betekend dat als je als huishouden normaal €140 per maand zou betalen aan je energiekosten je nu €103 extra kwijt bent aan kosten voor je verwarming. Verdeelt over 6 maanden betekend dit dat je ongeveer €17 per maand extra zal betalen om je huis te verwarmen. Betaal je meer per maand aan energie dan is de kans groot dat de extra kosten per maand ook toenemen.

Extra kosten overige apparaten

De twee grootste kostenposten hebben wij hierboven samengevat, maar er zijn ook enkele kleinverbruikers als je thuis werkt. Denk aan je mobiele telefoon opladen, verlichting, water koken met de waterkoker of een kopje koffie zetten. Deze kosten zijn moeilijk te bepalen en vaak erg laag.

Kan je extra energiekosten vergoed krijgen?

Ambtenaren kregen al snel bij het intreden van de crisis een vergoeding van €363. Dit was om hun koffie, toiletpapier, energierekening en andere kosten te dekken die ze normaal niet zouden maken. Omgerekend komt dit neer op ongeveer €2 per dag.

Op dit moment staat er in veel CAO’s geen vaste kosten voor het huis werken. Er is dan ook geen eenduidig antwoord op. Wel zullen werkgevers vanaf 1 januari geen reiskosten meer betalen voor thuiswerkers. Zij mogen deze kosten namelijk niet meer belastingvrij doorbetalen vanaf 1 januari 2021.

De grote vraag is dan ook of je vanaf dan wel recht hebt op een thuiswerkvergoeding en het antwoord is op dit moment nee. Wel kan je jou werkgever vragen om een vergoeding wat natuurlijk ook vrij reëel is. Wellicht als thuis werken blijft bestaan dat veel CAO’s dit in hun volgende onderhandelingen mee zullen nemen.

Energie bespaar tips thuis werken

Natuurlijk is het handig om te weten wat je ongeveer per maand extra zal betalen, maar nog belangrijker is wat je hier aan kan doen? Hieronder een aantal tips

Onze experts schreven ook deze relevante berichten
Wist je dat je voordeliger uitkomt wanneer je je energiecontract combineert met vaste diensten voor thuis en sim only? Bepaalde providers hanteren namelijk ‘combinatievoordelen’. Dit houdt in dat je wordt beloond wanneer je bij dezelfde provider
Wanneer jij je eigen biertje wilt brouwen, dan kan dit op verschillende manieren. Het meest gemakkelijke, is door te kiezen voor een starterspakket bier. Dit pakket bevat namelijk alles wat jij nodig hebt voor het thuis kunnen brouwen van je eigen b
Wat is nu precies een warmtepomp zul je misschien als eerste denken? Een warmtepomp is een pomp waarmee je energiezuinig en duurzaam je woning, je sanitaire water of zelfs je zwembad kan verwarmen. Een warmtepomp werkt energiezuinig, doordat het war
Door ieder jaar over te stappen van energieleverancier profiteer je altijd van de laagste prijzen voor energie. Wie dit jaar de goedkoopste energieleverancier is, hoeft dit namelijk volgend jaar niet te zijn. Overstappen bespaart je maandelijks geld