Wat doet de aankomende wintertijd met ons energieverbruik
Aankomend weekend gaat de wintertijd in en dat betekend dat we een uurtje langer kunnen slapen. Heerlijk, maar waarom is er eigenlijk een winter en zomertijd. Wij leggen je hier graag alles over uit!
Energie besparen met de zomertijd
In 1977 werd er naast de standaardtijd (wintertijd) besloten dat een zomertijd waarbij de klok een uur achteruit zou gaan goed zou zij voor het energieverbruik. Doordat het overdag een uur langer licht zou blijven, zouden de lampen minder lang hoeven te branden.
Eerlijkheid dient te zeggen dat de voordelen welke het toen meebracht tegenwoordig niet meer zo voordelig zijn. Doordat er veel meer elektrische apparaten zijn, verbruiken we ook een stuk meer als toen. Ten opzichten van dit verbruik valt de besparing van het verbruik van de lampen echt te verwaarlozen. Daarnaast zijn de lampen welke we voor de verlichting gebruiken tegenwoordig ook een stuk zuiniger waardoor we al een stuk minder zouden verbruiken.
Energieverbruik hoger met de wintertijd
Vanaf aankomend weekend word het een uurtje eerder licht en wordt het een uurtje eerder donker. De grote vraag is dan ook of dit per direct invloed zou hebben op ons energieverbruik? Essent heeft hier onderzoek naar gedaan en hieruit blijkt dat ons energieverbruik per direct 2,6% hoger is. Doordat de dagen korter worden verbruiken we 2,1% meer energie. De overige 0,5% komt voort uit het terugzetten van klokken. Het verbruik neemt vooral toe in de uren tussen 17.00 en 19.00 uur ’s avonds. In deze uren gaat het verbruikt met 13% omhoog ten opzichte van dezelfde uren in de zomertijd.
Je zou dus kunnen zeggen dat de wintertijd een negatief effect heeft op ons energieverbruik. Helaas is dit iets te kort door de bocht. De zomertijd zorgt ervoor dat we de lampen later aan hoeven te doen, maar het zorgt er ook voor dat we in de winter weer veel eerder de lampen aan moeten doen. Daarnaast is het ook maar de vraag of de besparing welke het vroeger opbracht tegenwoordig nog zo zwaar meetellen.
Tags: energie besparen, energieverbruik