Onafhankelijk & snel energie vergelijken

Steeds meer huishoudens wekken samen energie op

Laatst geupdate op 24 oktober 2017
Steeds meer huishoudens wekken samen energie op

Steeds meer huishoudens uit dezelfde buurt of wijk kiezen ervoor om gezamenlijk energie op te wekken. In het afgelopen jaar is het aantal geregistreerde energiecoöperaties gestegen van 262 naar 313. Dit is in vergelijking met andere jaren een flinke toenamen. De productievermogen is maar liefst met 50% toegenomen tot 150 megawatt. Dit blijkt uit de Lokale Energie Monitor.

Wat doen energiecoöperaties

Energiecoöperaties ontstaan doordat lokale bewoners de handen ineen slaan om aan de slag te gaan met duurzame energie. Dit kan door als energiecoöperatie te investeren in zonnepalen of windturbines, maar ook om lokale gebouwen en organisaties te verduurzamen. Over het algemeen worden energiecoöperaties opgericht met als doel om de gemeente zelfvoorzienend te maken. Energiecoöperaties staan dan ook voor zoveel mogelijk energie te besparen en niet zoals energieleveranciers dan doet zoveel mogelijk energie op te wekken.

Energiecoöperaties kunnen met verschillende doelen worden opgezet. Het ligt er maar net aan wat de leden belangrijk vinden. Zo kan het doormiddel van kennisdeling ervoor zorgen dat ieder lid een hoop energie kan besparen. Maar een energiecoöperatie kan er ook voor kiezen om te investeren in zonnepanelen of windmolens waardoor zij zelf energie opwekken. Dit kan dan worden geleverd/verkocht worden aan leden. Ook kan ervoor gekozen worden om dit te verkopen aan energieleveranciers waarna het geld word verdeelt onder de leden.

Lid worden bij energiecoöperaties zonder risico

Bij een Energiecoöperatie ben je als lid niet aansprakelijk voor de risico’s welke kunnen voortkomen uit de onderneming. Hierdoor is het voor veel bewoners interessant om te investeren in een energiecoöperatie en niet zelf dure initiatieven te starten met betrekking tot het opwekken van energie.

Geld verdienen met energiecoöperaties

Je kan als lid van een energiecoöperatie inderdaad geld verdienen al zal bij vrijwel alle energiecoöperaties het duurzame aspect voorgaan op het energie opwekken. Hoeveel een energiecoöperatie opbrengt hangt maar net ervan af. Hoeveel certificaathouders heeft de energiecoöperatie? Hoeveel wekken ze op? Wat wordt er geïnvesteerd?

Er is dus niet van te voren te zeggen hoeveel geld er met de energiecoöperatie wordt verdient aangezien het van ontzettend veel voorwaarde afhankelijk is. Het belangrijkste is wat de leden belangrijk vinden, want dat bepaalt de uiteindelijke koers van de energiecoöperatie.

 

Tags: , ,
Onze experts schreven ook deze relevante berichten
De wintertijd brengt vanzelfsprekend veel kou met zich mee, de temperaturen kunnen zomaar dalen tot onder het vriespunt. Extra warme kleding helpt altijd een handje, maar er zijn ook andere manieren waarop jij flink wat geld kan besparen op de energi
Grote kans dat de verwarming weer aan moeten en opeens hoor je het bekkende geluid "Tik, tik, tik". Grote kans dat je cv-installatie vol met lucht zit! Los van het vervelende geluid kan je er ook nog eens een hoop energie mee besparen. Je verwarming
Voor huishoudens wordt het makkelijker om te beoordelen hoe zuinig huishoudelijke apparaten zijn. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben nieuwe afspraken gemaakt over het energielabel voor huishoudelijke apparaten. De huidige categori
De overheidscampagne om huiseigenaren hun woning te verduurzamen lijkt zijn vruchten af te werpen. Op dit moment hebben in vijf maanden tijd al meer dan 10.000 huiseigenaren een subsidie aangevraagd voor woningisolatie. Als je twee of meer isolatiema